Cum alegem culoarea ușilor de interior?

Cum alegem culoarea ușilor de interior?

 

Ușile reprezintă punctul culminat în procesul de armonizare a interiorului. Ele combină practicabilitatea, redau expesivitate și u

n anumit farmec incăperii. La acest capitol trebuie luate în calcul toate aspectele: configurația blatului ușii, particularitățile de producere, stilul, cantitatea elementelor decorative, materialul și desigur culoarea. Dar cum să alegem oare nuanța corectă, atât timp cât o facem personal, fără experiență, abilități sau anumite cunoștințe?

Pentru a face alegerea potrivită îți vom da anumite trucuri. În primul rând, culoarea ușilor de interior nu trebuie să reprezinte tonalitatea exactă a apartamentului sau casei. Ai putea opta pentru unele soluții neobișnuite care să fie susținute doar de un anumit element a decorului. Majoritatea urmează regulile deja stabilite: combină culoarea ușii cu nuanțele pardoselii, pereților, mobilierului. Dar, cei mai curajoși nu se limitează la atât, astfel că aleg uși de interior care se transformă într-un accent deosebit pentru întreaga compoziție. O asemenea decizie are drepturi depline la existență. Tot ce contează este ca aceste “delicii” să nu arate pretențios, sau prea extravagant, să fie gândite și armonioase.

 

 

Combinarea culorii ușii de interior cu acoperirile pentru pardosea

Această tendință este cea mai populară, o variantă clasică a designului. Optând pentru alegerea foii ușii în aceeași nuanță sau apropiată cu cea a pardoselii, vei crea cu adevărat un aspect integru interiorului. Practica este potrivită în cazul în care spectrul de nuanțe a pardoselii este identic, asta chiar dacă, în funcție de încăpere, materialul este diferit. La modul practic însă situația este departe de a fi una ideală. Se ivește confuzia mai ales atunci când în casă sunt nu doar diferite tipuri de pardosea, dar, acestea mai au și o varietate de culori.

Însă, așa cum bine știi, situații irealizabile nu există. Afirmația este valabilă și în cazul nostru. În momentul în care vei alege culoarea ușii trebuie să continui tonul prin foaia ușii, elementele chenarului, plintă și mobilier. Dacă într-o încăpere nuanța pardoselei este întunecată, iar în camera următoare acoperirea podelei este formată din plăci în nuanțe de albastru, atunci alegerea culorilor pentru blatul ușii poate fi una variată. Prima variantă – poți alege o culoare închisă pentru foaia ușii, iar plinta și ancadramentul ușii (din camera ce umează) în nuanța plăcilor. Cea de-a doua variantă – invers, ușa va fi de culoare albastră, iar în interiorul din spatele ușii, chenarul de culoare întunecată. E de dorit ca nuanța ușii să se completeze cu alte obiecte din interior. Indiferent de opțiune, va fi corect dacă se va respecta linia coloristică a ușilor cu ieșire spre coridor, hol, salon. Dacă nu sunt mari diferențe, iar pardoselile au culori deschise și în același timp sunt de diferite tipuri, atunci cea mai optimă decizie este ca spațiul ușii să fii umplut cu modele în nuanțe neutre.

Combinăm culoarea ușii cu mobilierul

O orientare echilibrată o poate reprezenta mobila. Asemenea opțiune este actuală în cazul în care în fiecare încăpere sunt pardoseli de diferite tipuri. În asemenea situație găsirea unui punct comun este mai complicat, iată de ce, designerii iau în calcul alte particularități din interior. Totuși, asta nu înseamnă că suprafața ușii trebuie să fie în aceeași culoare pe care o are canapeaua sau alte elemente din interior. În asemenea condiții este mai mult decât suficient să te limitezi la uși de interior cu un ton mai deschis. De cele mai multe ori, o asemenea abordare este specifică nuanțelor întunecate: wenge, merbau, panga-panga, asta întrucât există un mare risc ca anturajul să fie unul sumbru. Chiar dacă punctul de reper va fi mobilierul, dificultăți vor apărea și aici, asta pentru că, cel mai probabil, obiectele de interior nu se vor asemăna între ele. Iată de ce, recomandăm ca nuanța ușii să fie determinată din start, iar în cele din urmă culoarea aleasă va fi predominantă. Dacă nici acest lucru nu este posibil, atunci vom apela la una dintre soluțiile designerilor, aceasta este universală și practică pentru orice situație – realizarea ușii în culori diferite. O parte a ușii se va armoniza cu interiorul unei încăperi, iar cea de-a doua cu odaia pe care o are în față. Sigur că o asemenea ușă nu o vei găsi expusă la vânzare, iată de ce căutarea ei va fi o pierdere de timp. Realizarea unui asemenea tip de ușă se face individual, astfel și costul va fi ca atare. Rezultatul însă, va umple cheltuielile cu emoții pozitive.

Combinăm culoarea ușii cu pereții

Modalitatea de alegere a nuanței ușii în funcție de ce a pereților – este cea mai ușoară soluție. Tonul foii ușii nu trebuie să corespundă în totalitate cu cel de pe perete. În acest fel ușa se va evidenția frumos în raport cu întreaga compoziție. Dacă pe perete sunt amplasate panouri, atunci ușile ar trebui să fie în aceeași culoare cu acestea. Însă, pentru a forma o imagine completă și armonioasă, chenarul și plinta trebuie să aibă o structură asemănătoare cu a panourilor. Nu este exclus că peste un anumit timp preferințele tale se vor schimba și-ți vei dori unele schimbări în interiorul casei tale. Un anturaj nou, tapete noi, pereți vopsiți într-o nouă culoare, perfect, dar nu trebuie să uiți de gama coloristică pe care ai ales-o la început.

Combinăm culoarea ușii cu interiorul

Posibil nu orice culoare a ușii se va încadra perfect într-un interior, cel din urmă fiind realizat în diferite stiluri. Interiorul modern, inclusiv cel minimalist – înseamnă culori închise sau deschise dar reci, o cantitate mică sau chiar inexistentă a finisajelor, simplitate, duritate și << inteligență>>. Stilul clasic sau baroc sugerează prezența ușilor în nuanțe de lemn natural (cu excepția tonurilor roșietice), dar și uși de interior care reprezintă un contrast: culori foarte deschise, sau invers, extrem de întunecate. În cazul în care interiorul are note etnice sau country, atunci cea mai potrivită culoare pentru uși de interior va fi cea a lemnului, totodată se acceptă și tonuri roșietice (arămii). O asemenea abordare va reda casei o comoditate și căldură deosebită. De altfel, stilul country permite jocul cu nuanțe din gama aurie. Lemnul deschis se referă la tonuri neutre, care pot fi utilizate în mai multe stiluri: modern, clasic, rustic, rafinamentul francez sau puritatea japoneză. Dacă vorbim despre ușile albe, atunci acestea se consideră universale și se încadrează perfect în orice încăpere. Este culoarea pozitivismului, curățeniei, simplității. Odată instalate, spațiul se va mări vizual și vor transmite o stare de calmitate. Tendința modernă – producerea ușilor albe cu efect învechit. Acestea sunt instalate în încăperile care sunt decorate în stilul shabby, country, franțuzesc și clasic. În cazul stilului Loft, minimalism, constructivism, se poate opta pentru uși în nuanțe de negru. Acestea transformă interiorul într-unul moderat, auster în toate. Acestea exprimă duritate. De cele mai multe ori, asemenea uși de interior sunt instalate în birouri, oficii, adică acolo unde se desfășoară o activitate serioasă și minuțioasă. Culoarea neagră se combină perfect cu mobilier din piele, desigur că în nuanțe închise. Totuși o asemenea variantă este riscantă, iată de ce ar trebui asociată în complex cu alte particularități ale încăperii, în caz contrar în cameră se va instaura o atmosferă întunecată, neconfortabilă și greoaie.

Atunci când vei alege culoarea ușilor, va trebui să oferi prioritate încăperilor de utilitate comună: coridoare, holuri, sufragerii. Asta îți va permite să păstrezi integritatea locuinței, astfel se va crea un aspect armonios al încăperilor.

Combinăm culoarea ușii cu plinta și chenarul ușii

În cazul alegerii unei astfel de combinații, atunci nu se vor lua în considerare pereții, acoperirile pentru pardosea, sau obiectele de mobilier. Linia coloristică de bază va fi creată prin alegerea unei singure nuanțe. Mai exact, blatul ușilor, chenarele și plintele vor fi de aceeași culoare în toate încăperile.

Adevărul este că asemenea combinații nu permit culorile extravagante, dar numai tonuri neutre: bej, fildeș, sur, maro. În funcție de nuanța preferată se vor alege chenarele și plintele. În rezultat se va obține o imagine completă, care va îmbogăți interiorul cu armonie și frumusețe.

Combinăm culoarea ușii cu rama ferestrelor

Atunci când alegi nuanța ușilor, o variantă excelentă ar fi combinarea acesteia cu ramele ferestrelor. Este foarte ușor și practic, iar dacă fiecare cameră va avea un stil individual, atunci va arăta și foarte modern. Concluzie Toate recomandările de mai sus, reprezintă regulile care s-au format în practică, acestea însă nu pot servi drept un adevăr incontestabil sau un ghid strict de instrucțiuni. Aceste tehnici sunt folosite de designeri experimentați care, odată ce le pun în practică, obțin un interior cu adevărat unic. Atunci, poate ar trebui să asculți profesioniștii, astfel îți veți transforma casa, apartamentul, vila sau locul de muncă, într-o zonă comodă, caldă, optimistă.

Cele mai importante accente:

  • Ușa de interior – este un participant important în crearea interiorului visat;
  • Culoarea ușii poate fi combinată cu tonurile pardoselii, pereților, mobilierului;
  • Culoarea ușii poate fi una individuală, accente separate vor fi chenarele și plintele; cel mai bine se potrivesc nuanțele neutre, care se vor potrivi cu orice decor;
  • O opțiune armonioasă va fi ca tonul ușii să fie asemănător cu rama ferestrelor;
  • Fiecare are dreptul să facă o alegere individuală, dar niciodată nu e de prisos o recomandare din partea specialiștilor; experiența lor te va ajuta să eviți posibilele dezamăgiri și cheltuielile în plus.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + seven =