fbpx

Clasificarea ușilor de interior

Clasificarea ușilor de interior

Usile de interior se pot clasifica dupa mai multe criterii respectiv: functionalitate, materialul din care este confectionata foaia de usa / tocul, finisaj, design, destinatie. Din punct de vedere al functionalitatii avem 2 mari categorii: usi de interior fara cerinte deosebite pe care le regasim atat in zona rezidentiala cat si in cea industriala / comerciala / turism si usi de interior tehnice sau cu cerinte speciale respectiv de izolare fonica si / sau rezistenta la foc, antiefractie, rezistenta la umezeala. Aceste specificatii se regasesc in special la usile interioare din hoteluri unde cerinta in cadrul marilor lanturi hoteliere este atat de izolare fonica (in general aproximativ 42 dB) cat si de rezistenta la foc 30 de minute. Usile de interior antiefractie se regasesc in special la intrarea in apartamente iar cele rezistente la umezeala in zona industriala, comerciala si hoteliera.

Un alt mod de clasificare a usilor de interior poate fi dupa materialul din care este confectionata foaia de usa si / sau tocul: lemn masiv, lemn masiv stratificat (materiale nerecomandate pentru usile interioare de uz general din cauza greutatii mari a foii de usa), PAL, MDF, combinatii de poliamida si polistiren pentru usile rezistente la umezeala, etc. In general usile interioare plane sunt alcatuite dintr-o rama pe 4 laturi care poate fi din lemn masiv de rasinoase sau esente exotice, din MDF sau din PAL si structura interioara care poate fi celulara (carton impregnat cu rasini fenolice), PAL cu structura costala, tubulara sau plina. Usile cu design clasic sau country au o structura constructiva diferita de cea a usilor plane si sunt compuse dintr-o rama de minim 20 cm latime din lemn masiv stratificat, MDF sau PAL si o tablie frezata confectionata in general din MDF. Grosimea usilor de interior este cuprinsa in general intre 38 si 43 mm dar se intalnesc si cazuri in care grosimea foilor de usa este de 30 mm (cele de productie Spania).

Tocul usilor de interior poate fi fabricat din lemn masiv, PAL sau MDF cat si combinatii de MDF cu sambure din lemn de rasinoase (in special la usile produse in Italia cu design clasic), solutia constructiva si de montaj fiind diferita in functie de producator.
Usile interioare din lemn mai pot fi clasificate si dupa finisaj respectiv: furnir, folie decor, melamina sau CPL si HPL. In functie de destinatia usilor, furnirul si melamina se regasesc indeosebi in zona rezidentiala si hoteliera, finisajul de HPL fiind destinat in general pentru zona industriala, comerciala si hoteliera. Finisajul de CPL a aparut la inceputul anilor 50 ca o alternativa la clasicul furnir avand avantajul uniformitatii, unei intretineri facile, rezistenta ridicata la zgarieturi si actiunea UV cat si al pretului mult mai mic decat al furnirului. Folia decor este utilizata in special cand se impune un pret de achizitie foarte mic, fara pretentii de rezistenta la zgarieturi.

sursa: service-expert.ro

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *