fbpx

Cum alegi manerile?

Cum alegi manerile?

Mânerul este un accesoriu al ușii care facilitează deschiderea, respectiv închiderea unei încăperi. Trebuie să ținem cont, pe lângă design, și de siguranța pe care o oferă în utilizare.

Mânerul poate conține slid sau rozetăÎn primul caz, diferența stă în faptul că mânerul este așezat pe o plăcuță verticală realizată din același material ca mânerul. 

În al doilea caz, apare sub forma unui cerc de mici dimensiuni.

Atunci când alegem mânerele, pentru ușile de interior se recomandă ca pentru partea exterioară să nu existe niciun orificiu pentru suruburile de prindere.

Când vrem să știm dacă slidul se potrivește cu broasca de la ușă, trebuie să măsurăm distanța dintre centrul capătului din dreapta mânerului și centrul orificiului de la butuc.

După materialul din care sunt realizate, mânerele pot fi din:

 • aluminiu. În acest caz, aliajele metalice folosite sunt superior calitative, beneficiază de rezistență la coroziune, ), pot fi realizate prin eloxare/vopsire în camp electrostatic  și oferă protecție împotriva factorilor externi (transpiratia mâinilor, umiditatea din aer si
  • solicitările mecanice usoare).
  • alamă. Confecționate din aliaje de alamă și fiind acoperite de un strat de lac ars sau de crom, acest tip de mânere sunt rezistente la acțiunea solvenților. Totuși, dacă stratul de lac dispare, apar urme de coroziune. Nu necesită întreținere specială, dar se recomandă să nu se utilizeze substanțe de curățare agresive.
  • oțel inoxidabil. Mânerele de acest tip sunt fabricate din oțel crom-nichel și împiedică coroziunea și pătrunderea acizilor în materialul acestora. Acestea sunt durabile și eco-friendly.
  • plastic. Sunt realizate din poliamidă și sunt recomandate pentru aplicațiile tehnice, datorită rezistenței la substanțe chimice, la acțiunea razelor UV și capacității antistatice. Pot fi curățate ușor, atât cu apă, cât și cu substanțe de curățare.

  După design, mânerele pot fi:

  • de lux – pentru a satisface cele mai pretențioase cerințe legate de calitate, design.
  • design – au un anumit model modern, clasic sau rustic.
  • economice – fabricate din oțel, alamă, aluminiu sau plastic.

Share this post