fbpx

Intretinerea usilor de interior

Intretinerea usilor de interior

Știm că achiziția ușilor nu a fost o misiune ușoară, însă la finalul acestui proces sunteți fericitul proprietar al ușilor pe care vi le-ați  dorit dintotdeauna, care se potrivesc atât cu parchetul cât și cu mobila. Trebuie să vă spunem însă că misiunea dumneavoastră nu este încheiată. Indiferent de garanțiile oferite de producător este esențial să întrețineți ușile în mod constant, fie că este vorba despre ușile metalice, din lemn sau MDF. Iată sfaturile specialiștilor pentru întreținerea ușilor dumneavoastră.

Misiunea dumneavoastră în întreținerea ușilor pornește chiar din momentul montajului. Modul în care acesta a fost realizat și corectitudinea poziționării fiecărui element component al ușii determină durata de viață a acesteia. De aceea, puteți opta fie să montați ușile singuri (în acest caz trebuie să fiți bine documentați și să știți să manevrați uneltele necesare – aveti un articol in care va ajutam pas cu pas sa montati corect usile), fie să apelați la montatorii recomandați de distribuitor.

Ușile sunt supuse diverselor acțiuni mecanice sau chimice: frecare, lovire, murdărire, umiditate, lumină. În cazul nerespectării unor norme generale de utilizare și întreținere, ușile își vor pierde în timp aspectul și funcționalitatea. În fiecare zi, ușile se deschid și închid de nenumărate ori; atât închiderea cât și deschiderea trebuie făcute cu grijă, în mod corect. Sunteți poate tentați de multe ori sa deschideți ușa cu genunchiul sau cu șoldul. Aceste obiceiuri pot zgâria sau murdări suprafața ușii și vor slabi elementele de îmbinare a broaștei și a balamalelor. Deschideți deci ușa cu mâna.

Factorii externi care acționează asupra ușilor:

Umiditatea excesivă poate dăuna ușilor din lemn sau furniruite. Aveți grijă când utilizați baia sau bucătăria o perioada îndelungată, unde ușile sunt mai predispuse deteriorării datorită umidității. Aerisiți încăperile, eventual păstrați o fereastră deschisă permanent.

De asemenea, în momentul achiziției asigurați-vă că informați consilierul de vânzări referitor la poziționarea ușii și la condițiile din încăperea respectivă. Acesta va ști  din ce material ar trebui să fie realizată ușa dumneavoastră.

Ce produse se folosesc pentru curățarea ușilor?

În primul rând ar trebui să știți ce substanțe să evitați, atât pe ușile de lemn, cât și MDF sau metalice. Acestea sunt substanțele pe bază de clor, care poate decolora, detergentul de vase, bureții abrazivi sau lama cuțitului pentru a îndepărta eventualele pete. Curățarea ușilor de interior este un aspect important, acestea se curăță în funcție de materialul din care este confecționată foaia de ușă.

Pentru lemnul ceruit se pot folosi atât produsele corespunzătoare, pe care le puteți găsi în comerț, cât și variantele casnice. O variantă este esența de terebentină, cu care se șterge suprafața din lemn, urmând apoi ca ușa să fie ceruită în strat subțire. Dacă pe suprafața din lemn apar pete albe, acestea se vor îndepărta folosind o cârpă înmuiată în ulei. Pentru lemnul lăcuit, este recomandat să folosiți produsele găsite în comerț, varianta cea mai sigură pentru ca lustruirea acestor suprafețe să fie un succes.

Ușile din MDF sunt rezistente la umiditate dar în funcție și de materialul utilizat pentru a da aspectul specific suprafeței. Soluția recomandată și cea mai sigură este să ștergeți ușile din MDF cu o cârpă moale, alături de o soluție pentru întreținerea mobilei.

Pentru ușile metalice, se recomandă pentru curățare o cârpă moale și umedă. Ștergeți ușa uscând-o apoi foarte bine. O dată la 3 luni, ungeți balamalele cu uleiuri speciale pentru mecanisme fine sau cu silicoane dedicate, pentru a le menține mobilitatea. Nu recomandăm să curățați ușa metalică folosind apă din abundență și nu folosi substanțe abrazive, solvenți organici sau de altă natură, nici detergenți (cu excepția celor neutri). Nu recomandăm să folosiți nici produse petrolifere în procesul de curățare.

Cum remediem micile imperfecțiuni?

Știm că ușile dumneavoastră vor rezista, mai ales dacă urmați aceste sfaturi. Însă oricâtă grijă ați avea, se poate întâmpla să apară mici zgârieturi pe suprafața ușii. Pentru ușile din MDF imperfecțiunile se pot remedia ușor cu ajutorul unui baton de ceară corectoare sau a unui marker special. Markerele sunt disponibile în culori și nuanțe diverse și nu necesită altfel de operațiuni.

Pentru orice sfaturi legate de alegerea sau întreținerea ușilor nu ezitați să cereți sfaturile experților. Aveți grijă de ușile dumneavoastră, iar în cazul în care aveți nelămuriri, contactați-ne!

Share this post